National Concert Hall - Vilnius

Like a modern Parthenon, the new Vilnius Concert Hall emerges as a new monumental architecture atop Tauras Hill, its series of columns recalling the Doric colonnade of the ancient Greek temple.

The form is inspired by the Lithuanian KanklÄ—s, a trapezoidal zither of hollowed out wood, the columns recalling the strings of the instrument and the roof openings representative of the sound holes. It seemed fitting that such a prestigious concert hall should pay tribute to an instrument that is such an important part of Lithuanian culture.

Starting from the idea of a perfect square, the layout adapts to the building line by introducing one concaved side which further mimics the trapezoidal shape of the KanklÄ—s.

This site uses Cookies to offer a better experience.
By continuing to navigate you accept their use.

more info Close

Web Design / Tommaso Cavallini; Web Programming / FRI-WEB; Text by / Donatella Brun, Laura Cucchi; Translation by / Richard Peace; Content / Ricardo D'Agostinho. Photos / The pictures are protected by the law of copyright and it is illegal to use them without a written permission.